İcra İflas Kanunu içerisinde geçen dava türlerinden en çok başvurulan dava türlerinden bir tanesi de itirazın iptali davasıdır.
İtirazın iptali davası açılabilmesi için öncelikle ortada başlatılmış bir icra takibi bulunması gerekmektedir. Başlatılan bu icra takibiyle ilgili alacaklı tarafa herhangi bir borcu olmaması, başlatılan icra dairesinin yetkisiz olması ya da İcra İflas Kanunu’nda belirtilen diğer nedenlerden dolayı borçlu taraf icra ödeme emrini öğrenmesinden itibaren yedi gün içerisinde icra dosyasına itiraz etme hakkı mevcuttur. Borçlunun ilgili icra müdürlüğüne gidip söz konusu icra dosyası ile ilgili bu itiraz hakkını kullanması halinde alacaklı tarafın da bu itirazın iptal edilmesi için dava açma hakkı mevcuttur. Böylelikle yukarıda kısaca anlattığımız üzere, bu dava söz konusu icra dosyasındaki alacaklı tarafça açılabilen bir dava türüdür.
İtirazın İptali Davası Nasıl Açılır?
İtirazın iptali davası açılabilmesi için genel olarak dava şartlarını taşıması gerekmesinin yanında özel olarak da dikkat edilmesi gerekenler mevcuttur. Bunlar şu şekildedir;
- Geçerli bir icra takibinin yapılmış olması,
- Borçlu tarafından geçerli bir icra itirazının yapılmış olması,
- Dava açılması için özel olarak belirtilen sürede açılması,
- Davanın açılmasında hukuki yararınızın olması,
- Dava konusunun daha önce kesin olarak karara bağlanmış bir hükmü bulunmaması,
- Kanunlarda belirtilen diğer özel nedenlerdir.
İtirazın İptali Davası Açma Süresi
İtirazın iptali davası, süresinde açılması gereken aksi halde hak düşürücü etkiye sahip olan dava türlerindendir. Bu nedenle borçlunun söz konusu icra takibine itiraz ettiği andan itibaren başlamak üzere bir yıl içerisinde açılması gerekmektedir. Açılmaması halinde ise borçlunun söz konusu icra dosyasına itirazı haklılık kazanacaktır ve söz konusu icra takibindeki alacağınıza kavuşamama ihtimali doğacaktır.
İtirazın İptali Davası Yetkili ve Görevli Mahkeme
Bu davayı açabilmek için görevli olan mahkeme, icra takibinde yürüttüğünüz alacağınızın türü ile bağlantılıdır. Söz konusu alacak işçi alacağı ise İş Mahkemesi’nde, ticari alacak ise Ticaret Mahkemeleri’nde açmanız gerekmesi gibi unsurlar mevcuttur. Davanın hangi mahkemede açılacağı önemli bir unsurdur, aksi halde en başından davanız reddedilebilecektir.
Ayrıca itirazın iptali davası için yetkili mahkemede ise, icra takibinde borçlunun ikametgahı, sizin borçludan ödemeyi aldınız yer, alacağınızın sözleşmeye dayanıp dayanmadığı, ya da sözleşmede ayrıca uyuşmazlık çıkması halinde açılacak mahkemenin belirtilmesi hali gibi unsurlara bakılarak karar verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle de birçok unsuru barındıran bu durumlardan dolayı, uzman bir icra avukatından yardım alınarak dava açılması en akıl karı çözümdür. Zira aksi halde en başından davanız reddedilebilecektir.
İtirazın İptali Davası Sonucunda Ne Olur?
Görülmekte olan dava ile ilgili mahkeme iki şekilde karar vermektedir.
- Davanın reddi halinde, icra takibindeki borçlunun alacaklıya borcu olmadığı kesinleşir ve söz konusu başlatılmış olan icra takibi iptal edilir. Ayrıca mahkeme, alacaklının bu davayı açmasında kötü niyetli olduğu sonucuna varır ise, icra dosyasındaki miktarın %20’sinden aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedebilmektedir.
- Davanın kabulü halinde, ise icra takibindeki borçlunun alacaklıya borcu olduğu kesinleşir ve icra dosyasındaki itiraz kalkar. Böylelikle de söz konusu icra dosyasındaki alacağınıza kavuşmak için yürüttüğünüz icra dosyası devam etmekte ve alacağınıza kavuşabilmenize yardımcı olmaktadır. Ayrıca, mahkeme borçlunun itirazının kötü niyetli olduğuna karar verirse, icra dosyasındaki alacak miktarı üzerinden %20’sinden aşağı olmamak üzere kötü niyet tazminatına hükmedebilmektedir.
Sonuç olarak, birçok prosedürü içerisinde barındıran itirazın iptali davası, tecrübeli ve kanunlara hakim bir icra avukatı ya da hukuk bürosu tarafından yürütülmesi gereken dava türlerindendir. Aksi halde alacağınıza kavuşamama gibi bir ihtimal de söz konusu olabilmektedir. Bu dava ile ilgili bilgi almak ya da davanızı tarafımızın yürütmesi ile ilgili talepleriniz hakkında görüşmek için web sitemizdeki telefon numarasını arayarak randevu alabilir ya da diğer iletişim kanalları ile tarafımıza ulaşabilirsiniz.
4 Comments
muhlise oz
7 Mayıs 2017
Merhaba,bir arkadaşıma elden ve banka yoluyla para verdim,ancak aradan gecen uzun zamana rağmen borcunu odemedi,icra takibi başlattım,icra takibine itiraz etmiş,bende itirazın iptali davası açtım ,borçlu cevap dilekcesi gondermemiş ve yetki itirazındada bulunmamış ,şimdi kendisine duruşma günü teblig edilecek,bu sure içersinde hangi yolu izlemem gerekli,saygılarımla
Av. Mustafa Mıhcı
15 Mayıs 2017
delilleriniz HMK ya uygun ise karar lehinize çıkabilir. 2500 TL yi geçen uyuşmazlıkların yazılı delille ispatı durumuna dikkat etmek gerekiyor.
fazıl aytar
6 Kasım 2017
İtirazın iptali davasında hakim kat yönetim planı ve benim borçlu olmadığıma dair bilgileri dilekçe ile dosyaya eklememi istedi.Bu dilekçenin nasıl yazılması gerekir.
Mıhcı Hukuk Bürosu
13 Kasım 2018
Merhaba, dilekçede ilgili taleplerinizi eklerini belirterek bulundurmanız gerek. Ek olarak da hakimin talep ettiği belgeleri sunmalısınız. Hukuki yardım talep etmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Write a comment: