İstifa, herkesin iş hayatında en az bir kere yaşadığı kendi isteği ile işi bırakma halidir. Bu nedenle de hem psikolojik hem maddi açıdan üzerinizde düşünülmesi gereken bir konudur. Ayrıca bir avukattan da yardım alınarak işi bırakmanızın hukuki anlamda gerçekten bir istifa olup olmadığının irdelenmesi ve yasal haklarınızın işverenden talep edilip edilemeyeceğine bakılması gerekmektedir.
Bazen işveren adeta çalışanı kendi isteği ile işi bırakması için zorladığı durumlarda yaşanabilmektedir. Örneğin işin başlangıcında belirtilen iş düzeninin daha sonrasında değiştirilmesi, çalışan kişinin daha uzun süre çalışıp daha az ücret alması, çalışanın ikramiyelerini az alması ya da alamaması, maaşını geç alması, soysal haklarından faydalanamaması ve bu durumların sizin izninizin ya da haberinizin olmadığı haksız durumlar yaşanabilmektedir. Bu durumlar da bir istifa değil kovulma halidir ve çalışan kişi de bütün yasal haklarını işverenden talep edebilmektedir.
Bununla birlikte istifa ederken dikkat edilmesi gereken başka genel hususlarda mevcuttur. Bunlar şunlardır;
- Öncelikle gerçekten işinizden istifa etmek isteyip istemediğinize karar vermelisiniz.
- Sonrasında bir avukattan da yardım alarak doğru bir biçimde içinde bulunduğunuz durumun değerlendirmesini yapıp istifa edilmesi gerekmesi halinde de bir istifa dilekçesi hazırlayınız. Burada iş yerinden ayrılma nedeninizi açıkça bildirerek iş yerindeki ödenmeyen alacaklarınızı ödenmesi gereken tarihten itibaren yasal faizi ile birlikte, maaşınızı, kıdem tazminatınızı, fazla mesaisini, ikramiyelerini, kullanmadığı yıllık izinlerinin ücret karşılığını ve diğer sosyal haklarınızı talep etmelisiniz. Ancak istifa dilekçesi hazırlamadan önce avukata danışmanızda yarar var zira bazen istifa dilekçesinde yazılan cümleler mahkeme aşamasında karşınıza gelebilir ve bağlayıcı olabilir.
- Haklı nedenle istifa ettiğinizde işverenin kıdem tazminatınızı veya varsa fazla mesai, hafta tatili, bayram tatili gibi alacakları vermeyeceğini düşünüyorsanız istifa sonrası açacağınız dava için 2 tanık bulmanız gerekecektir. İş yargılamasında işçi için tanık neredeyse her şeydir ve işçi göstereceği 2 tanıkla neredeyse her şeyi ispat edebilir. Tanık bulma aşamasını mümkünse istifa etmeden veya çıkarılmadan önce bulmanız daha kolay olacaktır. O an iş yerinde çalışan tanıklar olabileceği gibi kısa zaman önce işten çıkmış tanıklar da tanıklık yapabilir ancak siz çıkarken orada çalışan tanık sizin işten neden çıktığınızı veya çıkarıldığınızı bildiği için tanıklığı daha değerlidir.
- Yine işten ayrılırken mümkün olabildiği kadar evrak toplamanız sizin için iyi olacaktır. Daha sonra mahkeme aşamasında bunlar delil olarak kullanılabilir.
- Kıdem tazminatı çalışanın, işten ayrılmasının ardından en önemli geçim kaynaklarından bir tanesidir. Bu nedenle de içinde bulunduğunuz durum hukuki olarak gerçek anlamda bir istifa ise kıdem tazminatınıza hak kazanamadığınızı bilmelisiniz. Tabi burada aşağıda yazılanlar ile birlikte istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi yazımızı mutlaka okumalısınız. Çünkü her istifa gerçek anlamda istifa değildir. Çoğu durumda istifa bile olsa işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
- Çalışan istifa etmesine rağmen diğer yazımdaki durumlara ek olarak şu durumlarda da yasal olarak kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir;
İstifa dilekçesinin şarta bağlandığı durumlarda,
- İşveren tarafından çalışana beyaz ve boş kâğıda imza attırılıp daha sonrasında da bunu istifa dilekçesi olarak kullanıldığı hallerde,
- İstifa dilekçesinin üzerinde var olan tarihten daha sonraki bir tarih için işleme konulması durumunda,
- İstifa dilekçesinde çelişkinin bulunması halinde,
- Çalışanın askerlik, emeklilik gibi hayatında değişiklik gösteren hallerde istifa dilekçesi vermesi durumundadır.
- İstifa etmek yerine iş sözleşmenizi feshetmenizin haklı nedenlerini ve işten ayrılma nedenlerinizi Noter kanalıyla ihtar çekerek de işverene bildirebilirsiniz. Bu en doğru ve güvenilir yol olacaktır çünkü noter ihtarnamesi ispat açısından önemlidir ve belki işveren bu ihtar ile dava açılmasını engellemek için uzlaşma yoluna gidebilecektir. Bu konuda bir avukata ihtarname yazdırmak suretiyle yaptığınız durumda haklarınızı garanti altına almış olursunuz.
- Çalışan tarafından hazırlanan istifa dilekçesi de önemlidir. Kimi zamanlarda işveren, çalışanı istifa dilekçesini imzalamaya zorlayabilmektedir. Bu durumda istifa olarak algılanmaması gereken diğer farklı durumlardandır. Bu halde de çalışan, istifa dilekçesini irade bozukluğuna dayanan hata, hile ve ya tehdit gibi durumlarda imzaladığını ispatlayarak yasal haklarını kavuşabilmektedir.
- Hazırlanan istifa dilekçesinin işverene verilmesinin ardından hemen işten ayrılacağınızı düşünmeyiniz. Hukuki olarak işten ayrılacağınızı işverene bildirmiş yani ihbarı gerçekleştirmiş bulunmaktasınız. Bunun ardından söz konusu iş yerinde çalıştığınız süre ile bağlantılı olarak iki haftadan iki aya kadar uzanan bir ihbar süresi mevcuttur. Bu süre, iş yerindeki işlerin aksamaması adına kanunen işveren lehine verilmiş bir süredir. Söz konusu ihbar süresince iş yerinizde çalıştıktan sonra işinizi bırakmanız gerekecektir.
- İhbar sürenize uymayıp istifa dilekçeniz ile birlikte işten ayrılmanız halinde yasalarımızda belirtilen ihbar tazminatınızı ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ancak burada işçi tarafından haklı nedenle fesih halleri farklıdır, bu durumlarda ihbar sürenizi beklemeniz gerekmeyecektir. Bu konuda istifa eden işçi tazminat alabilir mi yazısını okuyabilir veya bize danışabilirsiniz.
- İşe başladığınız ilk iki aylık deneme süresinde içerisinde iseniz herhangi bir ihbar süresine uymak mecburiyetiniz bulunmamaktadır. Bu nedenle istifa dilekçenizi işverene vermeniz halinde işyerinizden ayrılabilirsiniz.
- Ayrıca ihbar süreniz içerisinde günlük iki saat yeni iş arama hakkınız da bulunmaktadır.
- Tüm bunlarla birlikte istifa işlemleri sırasında, ihbar süresi içerisinde ve işverenle konuşurken stresli ve sinirli olmamak gerekmektedir. Zira bir anlık ağzınızdan yanlış sözlerin çıkması, durumunuzun boyutunu değiştirebilmekte ve bir ceza davası ile karşı karşıya gelmenize neden olabilecektir.
Sonuç olarak, ben istifa ettim bu nedenle de herhangi bir hak edinemem gibi yanlış bir düşünceye kapılmayınız. Mutlaka bu konuda uzman, bilgili ve tecrübeli bir iş hukuku avukatından ya da hukuk bürosundan yardım alarak durumunuzu değerlendirin ve hakkınızı arayınız.
28 Comments
ilkyaz gezi
18 Mayıs 2017
hiç bir neden yokken istifa etmek istiyorum ihbar süresi illa vermeli miyim artık çalışmak istemiyorum.
Av. Mustafa Mıhcı
20 Mayıs 2017
İlyaz Hanım, bu durumda ihbar süresinde çalışmalısınız veya işverene hakedişinizden ihbar tazminatınızın kesilebileceğini belirten yazılı bir evrak verdikten sonra direk olarak işi bırakabilirsiniz. Hakedişiniz yoksa ihbar tazminatını ödemekle yükümlüsünüz.
Tuğçe
14 Ağustos 2017
Merhaba. Benim çalıştığım yerde 1 yılım dolmadı ve 1 buçuk aylık hamileyim fakat sıkıntılı geçiyo işten çıkmak istiyorum dayanamıyorum ama zorla çıkartmıyorlar eleman bulana kadar çıkamazsın diyorlar sonuçta önemli olan benim sağlığım ben şimdi onları dinlemeyip işi bıraksam gitmesem ihbar tazminatı ödemek zorunda mıyım ?
Av. Mustafa Mıhcı
16 Ağustos 2017
İhbar süresi kadar çalışıp çıkabilirsiniz.
cihad koyuncu
28 Eylül 2017
iyi gunler. Benim annem özel bi sirkette 3 yıldır bulaşıkçı olarak çalışıyor. İsten cikmak istiyor herangibi gerekcesi yok cikmak icin is yeri tazminat vermeyecegini söylemiş tazminat alabilirmi almak icin ne yapabiliriz. askeri ücret alıyor
Av. Mustafa Mıhcı
2 Ekim 2017
Sebepsiz istifa ederseniz tazminat alamazsınız. Haklı bir istifa nedeniniz varsa ancak o zaman alabilirsiniz.
Serhat timur
24 Kasım 2017
Merhaba ben 1.5 sene özel şirkette çalıştım ve tazminatımı istedim vericeklerini söyleyip ve ne kadar ücret verecekleri bir kağıda yazıp kaşelerini basıp imza attılar ve psikolojik. baskıyla bana istifa dilekçesi yazdırdılar istifa dilekçesi olduğu için cayarlarsa sözünden mahkemeye versem hakkımı alabilirmiyim
Mıhcı Hukuk Bürosu
19 Kasım 2018
Merhaba, zorla istifa edilmesi halinde tazminat hakkınız doğar. Ancak bu durumun ispatı ve elinizdeki belgelerin değerlendirilmesi ve hak kayıplarınızın önlenmesi adına bir avukatın desteğini almanız iyi olacaktır. Konu ile ilgili ayrıntılı görüşmek isterseniz bizimle iletişime geçebilir.
Özgür Yiğit
4 Aralık 2017
98 sigorta girişim var 6300 gün doldu istifa edip tazminat alabilirmiyim
Mıhcı Hukuk Bürosu
14 Kasım 2018
Merhaba, sebepsiz fesih hallerinde kıdem tazminatına hak kazanamazsınız. İstifanızı bir haklı nedene dayandırmanız gerekmektedir. İlgili sürecin sizi hak kaybına uğratmaması adına bir avukattan hukuki destek almanız yararınıza olacaktır.
Selen
22 Aralık 2017
Eşim 2 senedir bi fabrikada çalışıyor imkanları daha iyi olan ve iş yükü daha az olan bi fabrikada çalışmak istiyor ve şefiyle bazı sıkıntılar var işi bırakırsa tazminatını alabilir mi bu sebebi istifa dilekçesinde nasıl dile getirebilir
Mıhcı Hukuk Bürosu
28 Kasım 2018
merhaba, daha iyi çalışma imkanlarına sahip bir işe girmek için istifa etmek haklı sebep olarak görülmeyeceğinden kıdem tazminatı alınamaz. Eşinizin kıdem tazminatı alabilmesi için haklı sebep göstermesi gereklidir. Bazı sıkıntılardan kastınızın ne olduğu bu açıdan büyük önem arz etmektedir. Daha detaylı bilgi vermeniz halinde daha sağlıklı hukuki bilgi alabilirsiniz. Dilekçe işlemleri ve daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
YUNUS SAVAR
4 Şubat 2018
Mustafa bey merhaba,İşyerime 2017nin aralık ayında askere gideceğimi sözlü olarak bildirdim.Gidiş tarihimin askerlik şubesinden aldığım bilgiye göre 2018 in şubat ayında belli olacağını belirttim.31 ocak 2018 tarihi geldiğinde bana daha önce hiçbir beyanda bulunmadan 01 şubat 2018 tarihinden itibaren yıllık izne çıkıp akabinde işten çıkışımın yapılacağını söylediler.01 şubat itibariylede her ay düzenli olarak yatan yemek kartı ücretimi yatırmadılar.Şu an ben askere gidene kadar çalışacağımı belirtmeme rağmen kıdem tazminatımı verip istifa dilekçemi imzalamaya zorlanıyorum.Bu durumda haklı fesih şartları doğarmı.Neler yapmalıyım.
ilginiz için teşekkür ederim.
Mıhcı Hukuk Bürosu
15 Kasım 2018
Merhaba, öncelikle işverenin askere giden işçiyi tekrar işe başlatma yükümlülüğü vardır. Bu süre içerisinde iş sözleşmeniz askıda kalır. Sebepsiz istifa etmeniz halinde hiçbir hak talebinde bulunamazsınız. Süreci doğru bir şekilde geçirebilmek adına bir avukattan hukuki yardım talep etmeniz yararınıza olur. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Tuğba
4 Mart 2018
Merhaba Mustafa Bey;
Kurumsal bir kozmetik firmasında 4 yıldır yönetici olarak çalışıyorum sirkülasyonu yoğun ve yorucu olduğu için kendi isteğim ile istifa etmeyi düşünüyorum bu sebepten kaynaklı istifa edersem şayet kıdem tazminatına hak kazanmış olurmuyum? Konu hakkında yardımlarınızı rica ederim.
Mıhcı Hukuk Bürosu
16 Kasım 2018
Merhaba, salt burada gösterdiğiniz nedenden ötürü istifa etmeniz halinde kıdem tazminatına hak kazanamazsınız. Ancak olayın başka ayrıntılarını bir avukat ile değerlendirerek kıdem, ihbar tazminatlarınızı veya başkaca haklarınızı alabileceğiniz hukuki bir zemin oluşturabilirsiniz. Zira İş Kanunu genel anlamda işçiyi korumaya yönelik bir yaklaşım sergilemiştir ve istifa eden işçi çoğu zaman kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Konu ile ilgili ayrıntılı görüşmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Serdar
14 Mart 2018
Merhaba ben iş yerine kasım 2015de ibaşladım fakat sigortamı eylül 2017de yaptılar. Ayrıca işveren tarafından arada hakarete uğruyorum. Sonuçta insanız hata yapıyoruz fakat bu hatalar düzeltilebilecek düzeyde. İstifa etmek istiyorum fakat bu hakaret olayını kanıtlayamam işyerinde kimse şahitlik yapmaz. Bu durumda ne yapabilirim
Mıhcı Hukuk Bürosu
20 Kasım 2018
Merhaba, dava açarak ödenmeyen haklarınızı talep edebilirsiniz. İşvereniniz tarafından hakarete uğramanız size fesih için haklı neden verir ve buna dayanarak kıdem tazminatı ve diğer haklarınızı talep edebilirsiniz. Ancak ispat edemeyeceğiniz bir duruma dayanarak istifa ederseniz telafisi güç hak kaybına uğrayabilirsiniz. Konuyu bir avukatın yardımı ile çözmenizi öneririz. Ayrıntılı görüşmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
mehmet özbekar
30 Mart 2018
Merhaba. Çalıştığım şirket yeni kurallar koyarak iş sözleşmesi imzalatmak istiyor. Daha öncesinde ise herhangi bir sözleşmem yoktu. Sözleşmede uyuşmazlık yaşadığımız maddeler var. Genelde de ucu açık maddeler. Görev tanımı gibi. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim? Sözleşmeyi kabul etmem durumunda iş verenin verdiği her görevi yapmakla yükümlü müyüm?
Mıhcı Hukuk Bürosu
20 Kasım 2018
Merhaba, çalışma şartlarında esaslı değişiklik ancak işçinin rızası olması halinde yapılabilir. İşvereninizin çalışma koşullarında değişiklik talebine sussanız bile kabul etmiş sayılmazsınız. İşveren size durumu yazılı olarak bildirmeli ve 6 gün içinde sizin yazılı olurunuzu almalıdır. Aksi halde yeni koşullara göre çalışmak zorunda değilsiniz. Konu ile ilgili hukuk yardım almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Turan UZUN
10 Temmuz 2018
Kosovada Türk inşaat firmasında 20 aydır çalışıyorum.Yıllk izinlerimiz 6 ayda 10 gün.Benim 6 aylık izin sürem doldu hatta 2 ay geçti.Ve sahadaki benimle ilgili tüm işlerim tamamlandı.izine gitsem bile en ufak bir iş aksaması olmayacak.olması durumunda yerime işe bakabilecek eleman mevcut olduğu halde izinim verilmiyor.izinide kayinvalidem ameliyat olacak eşimin ve çocukların pasaport işlemleri içinkullanacağımı bildirdim lakin izin vermedi.Bu durumda zorunlu gitmem gerektiğini bildirdiğim halde izin verilmedi.Bu durumda istifa etmeyi düşünüyorum.Tüm haklarimı alabilirmiyim.Bilgilendirirseniz sevinirim saygılarımla
Mıhcı Hukuk Bürosu
9 Kasım 2018
Merhabalar, ısrarla yıllık izinlerinizin kullanmanızın engellenmesi haklı nedenle iş akdi feshi sebebidir, iş sözleşmenizin de koşulları incelendiğinde bir hakkınızın çiğnendiği anlaşılır ise istifa ederek tazminatlarınızı ve çalıştığınız fazla mesai ücretini talep edebilirsiniz.
Davut
14 Temmuz 2018
Mustafa bey özel şirkette 7.yılıma girdim ama işten çıkmak istiyorum noterden ihbar göndersem tazminatımı alabilirmiyim teşekkür ederim
Anonim 7
2 Ekim 2018
Merhaba,
Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler. Tüm sorularımın suallerini buldum.
Zeki demir
15 Ekim 2018
Merhabalar 6 aydir calistigim isletmeden bugun iatifa dilekcwmi verip ihbar suremin dolmasini bekliyecegim fakat bayramlar ve 1 mayis 19 mayis gibi tatil gunlerinde calismis olmama ragmen ucretlerini alamadim dilekceme bunu ne sekilde yazmaliyim.tsk ederim
Mıhcı Hukuk Bürosu
23 Ekim 2018
Merhabalar, resmi tatillerde çalışmanızın ücretini alamamanızı istifa sebebiniz olarak belirtmenizi önermekle birlikte belirtmeliyiz ki ödememeye ısrarla devam edilmesi durumunda ihtarname çektirmeniz de kesin bir yol olacaktır. Bu işlemlerden sonra ödenmemesi halinde dava yolu açıktır. Böyle bir durumda hukuksal destek almanızı öneririz.
Murat
15 Ekim 2018
5yildir õzel kurulusta calismaktayim son iki aydir maaslar duzensiz yatiyor patronumuz maaslarin yatirilmasi konusunda net bir tarih vermiyor bunu sebep gostererek istifa etsem tazminat alabilir miyim
Mıhcı Hukuk Bürosu
23 Ekim 2018
Merhaba.
Yazımızda da belirtiğimiz gibi maaşın zamanında yatmaması gibi haklı nedenlerin bulunması halinde istifanızı bu gerekçelere dayandırarak hazırlamanız gerekir. Hukuki açıdan eksiksiz bir dilekçe hazırlayarak yasal haklarınıza ulaşmanız elbette ki mümkündür. Bu konuda gereken hukuki desteği büromuzla iletişime geçerek edinebilirsiniz.
Write a comment: